Kimlik kontrolleri ve sınav giriş belgeleri kontrollerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlamasından 15 dakika önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları zorunludur.
Adayların sınava çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo vb. haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah vb. teçhizatla girmeleri ve sınav süresince adayların, birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, Sınav Yapıcılara soru sormaları, sınav yerinde sigara, pipo, puro vb. içmeleri, sözlük, sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmaları sınav kurallarına aykırıdır.
Sınav Yapıcı, adaya senaryosunu imzalatarak verir. Adayın senaryosunu ve sınav materyallerini incelemesi sağlanır. Adayın hazır olduğu anlaşılır ise sınav süresi ve başlama saati belirtilerek “Sınav Başladı” komutuyla sınav başlatılır.
Sınav bittiğinde, ‘‘Bitiş saati belirtilerek, sınav bitmiştir’’ şeklinde adaya anons edilir. Ve aday sınav alanından ayrılır.
Adaylar ile sınav görevlileri arasında konuşma geçtiyse kameraya açıklama yapılmalıdır.
Sınav süresince (aralar hariç) değerlendirici ve adaylar kamera açısında kalacak şekilde kayıt alınmalıdır.
Sınav kurallarına uymak, adayın temel görevidir. Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir.
Uygulamalı sınavlarda gerekli olması durumunda, adayların sınavda kullanacakları her türlü malzeme ve teçhizat GIDA PERAKENDECİLERİ DERNEĞİ İKTİSADİ İŞLETMESİ tarafından sınav yerinde hazır bulundurulacaktır. Adaylar uygulama sınavında, kendilerine verilen Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) malzemelerinden, takımlardan ve ekipmanlardan sorumludur. Adaylar, sınav başlangıcında teslim aldığı tüm malzeme, takım ve ekipmanları, sınav sonunda temiz ve eksiksiz olarak teslim etmek zorundadır.
Adaylar, uygulama sınavlarında, isterlerse kendi özel malzeme, takım, ölçü aleti ve ekipmanlarını Sınav Yapıcının onay vermesi durumunda kullanabilirler.
Adaylar, uygulama sınavlarında, Sınav Yapıcının izni olmadan sınav sahasındaki makine ve cihazları kullanamazlar.
Uygulamalı sınavlarda sınav süresince adayların sınav salonundan çıkmaları kesinlikle yasaktır. Ancak acil durumlar ve hastalık sebebiyle oluşabilecek durumlarda Sınav Yapıcılara bilgi verilerek gözetmenle beraber adayın ihtiyacı giderilir. Bu durumlar dışında sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday, tekrar sınav salonuna alınmayacaktır ve sınavdan başarısız sayılacaktır. 2. TEORİK SINAVDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Kimlik kontrolleri ve salona yerleştirme işlemlerinin zamanında yapılabilmesi için adayların sınavın başlamasından yarım saat önce sınava girecekleri salonun kapısında hazır bulunmaları zorunludur.
Adayların soru kitapçığı ve cevap kağıdındaki ad, soyad ve imza kısımlarını tamamlamaları gerekmektedir.
Sınav süresince adaylar bir soru sormak istediğinde sorular yüksek sesle ve herkesin duyabileceği şekilde sorulur, cevaplar da aynı şekilde yüksek sesle söylenir.
Teorik sınavlar ŞR.01-02-03-04 Sınav Şartnamelerine uygun olarak teorik sınavı gerçekleştirilir.
Sınav süresinin ilk 15 dakikası tamamlanmadan önce ve son 5 dakikası içinde sınava devam etmek istemeyen aday dışarı çıkarılmaz.
Başlama saatinden sonra sınava gecikmeli gelen adaylar eğer herhangi bir aday dışarı çıkmadıysa ilk 1 saat içerisinde katılabilir. Herhangi bir adayın sınavı terk etmesi sonrasında geç gelen aday sınav salonuna alınmaz.
Sınav salonundan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday, tekrar sınav salonuna alınmayacaktır.
Adayların sınava çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo vb. haberleşme araçlarıyla, cep bilgisayarı, saat fonksiyonu dışında fonksiyonu bulunan saat vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla, silah vb. teçhizatla girmeleri ve sınav süresince adayların birbirleriyle konuşmaları, kopya çekmeleri veya çekilmesine yardımcı olmaları, salondaki görevlilere soru sormaları, birbirlerinden kalem, silgi vb. şeyler alıp vermeleri, sınav salonunda sigara, pipo, puro vb. içmeleri, sözlük, sözlük görevi yapan yardımcı araçlar kullanmaları, başkalarını rahatsız edecek şekilde bir şeyler yiyip içmeleri, sınav düzenini bozacak davranışlarda bulunmalar sınav kurallarına aykırıdır.
Adayların testlere verdikleri cevaplar bilgi işlem yöntemleriyle incelenmektedir. Bu incelemelerden elde edilen bulgular, GIDA PERAKENDECİLERİ DERNEĞİ İKTİSADİ İŞLETMESİ tarafından değerlendirilecek, ikili veya toplu kopya çekildiği sonucuna varılan salonlarda, kopya eylemine karıştığı belirlenen adayların teste verdikleri cevaplar geçersiz sayılacaktır. Ayrıca, yapılacak incelemede tüm sınav iptali de söz konusu olabilecektir.
Bu nedenle sınav salonunda kopya çekme veya diğer adaylardan yararlanma girişimlerinde bulunulmaması, cevap kağıtlarının/bilgisayar ekranlarının sınav süresince diğer adaylar tarafından görülmeyecek şekilde kullanılmasına dikkat edilmesi gerekir.
Kurallara aykırı davranışta bulunan adayların sınava devam etmelerine izin verilmeyecektir. Ancak sınav görevlileri diğer adayların dikkatini dağıtmamak, zaman kaybetmelerine yol açmamak açısından gerekli görürlerse kural dışı davranışlarda bulunanlara uyarıda bulunabilirler. Hangi yol seçilirse seçilsin, bu adayların kimlikleri, kusurları sınav tutanağına açıkça yazılacak ve sınavlarından başarısız sayılacağı sınav tutanağında belirtilecektir.
Teorik sınavlarda kullanmaları durumunda; adayların, sınavda kullanacakları kalem, silgi gibi malzemeler GIDA PERAKENDECİLERİ DERNEĞİ İKTİSADİ İŞLETMESİ tarafından adaylara verilecektir.
Masalarının üzerinde hiçbir doküman, kitap, dosya, not defteri vs. yardımcı materyal bırakılmaması gerekmektedir.
Uygunsuz işaretlemeler yanlış sayılmaktadır. Her soru için yalnız 1 tane doğru cevap işaretlenmelidir. Birden fazla işaretleme olan sorular yanlış sayılmaktadır.
3. İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ KONUSUNDA UYULMASI GEREKEN KURALLAR
Uygulama alanında İş Sağlığı ve İş Güvenliği konusunda alınmış bulunan tüm tedbirlere tam olarak uyunuz.
Uygulama alanı ilan tahtası veya panosuna, uygulama alanının muhtelif kısımlarına asılmış bulunan ve asılacak olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Kurallarını okuyunuz ve bu kurallara uyunuz.
Yapılan uygulama sınavı gereği olarak şahsınıza verilen kişisel koruyucuları sınav süresince kullanın. Bu malzemeleri kırar veya kaybederseniz sınav yapıcınıza haber veriniz ve size yenisini vermesini talep ediniz.
Yaptığınız iş gereği ve kendinizin can güvenliği için çok gerekli olan bu koruyucuları almadan uygulama sınavına katılamazsınız.
Şahsınıza verilen kişisel koruyucu malzemeleri iyi ve temiz bir şekilde kullanın, muhafaza edin. Şahsınıza verilen kişisel koruyucuları kaybetmemek için emniyetli bir yerde muhafaza edin.
Grup halinde yapılan uygulama sınavında iş güvenliği kurallarına uyunuz ve beraber çalıştığınız adayları kazaya uğratmayacak şekilde çalışınız.
Uygulama alanında çalıştığınız sürece sivri uçları veya keskin kenarları bulunan malzeme ve atıkları gelişigüzel atmayın ve ortalıkta bulundurmayın.
Uygulama alanında çalıştığınız sürece kazaya sebep olacak veya çalışanları tehlikeli durumlara düşürecek şekilde malzeme istif etmeyin ve araçları gelişigüzel yerlere bırakmayın.
Uygulama alanı içinde şaka yapmayın ve şakalaşmayın.
Girilmesi yasak olan yerlere girmeyin.
Vuku olabilecek en küçük iş kazasını, uygulama alanı ilgili ve sorumlularına haber verin.
Uygulama alanında bulunan bütün personel ve adaylar İSG Önlemlerini almadan sahaya çıkamaz. Sahada bulunan kişilerin KKD kullanması zorunludur. Aksi halde çalışan personel hakkında tutanak tutulur ve Koordinatörce işleme sokulur. Adayların ise sınavı geçersiz sayılır.